Pretplati se na newsletter
(0)
(0,00 kn)
Pretplatite se na newsletter
04/04
2017
Upoznajte Bixbyja!
blog

Osobni digitalni pomoćnik? Već smo ih susreli: Apple je prvi krenuo s njima, uvevši Siri u svoj iPhone. Slijedio je Google s nečim što nema žensko (ni ljudsko) ime (ranije se zvao Google Now, a sada Google Assistant), pa Microsoft sa svojom Cortanom, a na koncu je sve prešišala Amazonovo Alexa koja se sada već može naći u desecima raznih uređaja (od kojih je nažalost većina dostupna samo u Americi).

Sada i Samsung ima svog digitalnog pomoćnika: zove se Bixby (je li to muško ime? Nismo sigurni!). Imat će premijeru na Galaxyju S8, a Samsung najavljuje da ćemo ga ubuduće sretati u raznoraznim njegovim uređajima: televizorima, klimatizacijskim uređajima… i naravno na starijim Galaxy mobitelima, barem onima koji „vrte“ najnoviji Android 7.

No ako ste pomislili da je Bixby rezultat razmišljanja u stilu „imaju ga drugi, pa hoću i ja“– u krivu ste. Samsung već dugo vremena predano radi na razvoju Bixbyja, pa će on u startu imati mogućnosti koje drugi nemaju.

Krenimo redom.

Za početak, Bixbyjeve moći možete prizvati na nekoliko načina. Jedan je „klasičan“ – glasom: dovoljno je reći 'Bixby' (ili neku drugu frazu – po vašem izboru) da ga probudite, i da zatim kažete što od njega želite. Međutim, tu je i drugi način, kojeg nema nitko drugi: posebna tipka. Smartfoni su posljednjih godina gubili tipke (mnogi ne mogu prežaliti što samo Sony ima posebnu tipku za pokretanje kamere) pa ovo uvođenje nove tipke, samo za Bixby, najbolje pokazuje koliko je on važan.

Bixby se uselio i na početni ekran (lijevo od glavnog ekrana); to je treći način da ga pozovete.

A što mu možete reći i od njega tražiti? Taj dio je pomalo tricky. Morate, naime, govoriti engleski: Bixby još ne govori hrvatski i trebat će mu jedno (sigurno dulje) vrijeme da progovori naš jezik. (No to nas ne treba čuditi: ni ostali digitalni pomoćnici još ne govore hrvatski – kao ni mnoge druge jezike koje govori puno više ljudi od našeg). Dakle, ako ne znate što znači tricky – nemojte ni pokušati zapodjenuti razgovor s Bixbyjem.

Dobra vijest je da za Bixby ne morate učiti posebne fraze. Za razliku od primjerice Appleovog Sirija ili Googleovog 'asistenta', ne morate naučiti točne naredbe da bi primjerice podesili alarm, pozvali Uber ili provjerili kakvo je vrijeme vani – svoju želju možete izreći „normalnim“, govornim jezikom (što znači da bi možda mogao funkcionirati i takozvani „kaubojski“ engleski, za one kojima nikad nije baš dobro išlo učenje stranih jezika).

Za razliku od digitalnih osobnih pomoćnika starije generacije, Bixby neće ni pokušati napraviti nešto po svom, nego će vas još jednom pitati za dodatno objašnjenje ako nije siguran da vas je dobro razumio. Dakle, ako ga pitate 'how much watch', vjerojatno će vam reći 'did you meant: what time it is'?!

OK, a sad da konačno pređemo na ono što nas sve skupa najviše zanima: što zna i može taj naš novi drug? Samsung je još uvijek pomalo tajnovit ali u službenom predstavljanju navodi nekoliko primjera. Bixby će raditi s Postavkama (što znači da ćemo u bilo kojem trenutku moći reći mobitelu da smanji osvjetljenje, uključi GPS, malko stiša zvono ili bilo što drugo; Google Now može nešto od toga, ali ne sve). Njime ćemo moći i pisati poruke, kao i odgovarati na njih, upućivati pozive… Najviše mogućnosti su vezane uz snimanje i galeriju: Bixby će umjesto nas prepoznavati (preko kamere) mjesta, lokalne znamenitosti, proizvode, QR kodove, čak i etikete vina… i prevoditi natpise (na 39 jezika). No nemojte se unaprijed previše veseliti tim mogućnostima: za početak će Bixby znati prepoznati Eiffelov toranj, Shiraz i Snickers, ali ne i pulsku Arenu, Dingač ili Vegetu.

Posebnost Bixbyja je i u tome što će često koristiti podsjetnike: kad primijeti da nešto činite često – primjerice, da na određenom mjestu ili u određeno vrijeme koristite određenu aplikaciju – sam će vas podsjetiti na to. Isto tako, kad gledate neki video ili čitate neki tekst, pa morate naglo prekinuti, sam će postaviti oznaku na mjesto gdje ste stali, tako da možete nastaviti točno od mjesta gdje ste prekinuli.

Poanta Bixbyja nije u tome da nam ponudi bezbroj novih mogućnosti, nego da nam omogući da lakše koristimo one koje već imamo. Stvar je u tome da i za najjednostavnije radnje, primjerice da uključimo wi-fi hotspot, ili isključimo zvono dok smo u kinu, moramo povući dva-tri, možda i četiri-pet poteza prstom. Ne bi li nam život bio jednostavniji da možemo samo pritisnuti tipku i reći što želimo? Tome služi Bixby. Naš novi digitalni osobni pomoćnik.

Upoznajte Bixbyja!
MasterCard® SecureCode™ je nova usluga MasterCard-a i izdavatelja vaše kartice koja Vam pruža dodatnu sigurnost prilikom online kupovine. Za korištenje ove usluge nije Vam potrebna nova MasterCard ili Maestro® kartica. Vi birate svoj osobni MasterCard SecureCode i nikada ga ne dijelite s bilo kojim internet trgovcem. Privatni kod znači dodatnu sigurnost protiv neautorizirane upotrebe Vaše kreditne ili debitne kartice kada kupujete online. Svaki puta kada vršite online plaćanje Vašom MasterCard ili Maestro karticom, otvara se prozor izdavatelja Vaše kartice i traži vas da unesete osobni SecureCode, jednako kao što vas traži da "unesete PIN na bankomatu. U samo nekoliko sekundi izdavatelj kartice potvrđuje Vaše podatke i omogućava Vam da završite svoju online kupovinu. Za detaljnije informacije o MasterCard SecureCode programu kliknite na www.mastercardsecurecode.com.
Verified by Visa je nova uslugu koja vam omogućava online kupovinu uz dodatnu sigurnost. Jednostavnim postupkom Verified by Visa Vaš identitet se potvrđuje prilikom kupovine u online trgovinama uključenima u program. Ovaj pogodan način kupovine moguć je putem Vaše postojeće Visa kartice.

Osim toga, Verified by Visa je brz postupak. Potrebno je samo jednom registrirati svoju karticu i sastaviti svoju vlastitu lozinku. Potom, nakon obavljene kupnje u trgovinama uključenima u program, pojavit će se Verified by Visa prozor. Jednostavno unesite svoju lozinku i kliknite na "submit". Vaš je identitet potvrđen, a kupovina sigurna

Kako biste aktivirali Verified by Visa na svojoj Visa kartici ili saznali više o ovome, kontaktirajte svoju financijsku ustanovu koja Vam je izdala Vašu Visa karticu. Za više informacija kliknite ovdje.
Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Više informacija Slažem se